Zo vitaal mogelijk tot 100 jaar – Hoe doe je dat?

Ervaar het zelf tijdens het minisymposium op 30 november.

Bij Reablement (het weer kunnen) worden mensen geholpen om voor zichzelf te zorgen, op basis van de wensen en behoeften van de persoon zelf. Dat gebeurt in een kort en doelgericht traject. Holistisch van aard en gericht op alle facetten van het leven. Het vereist creativiteit en een integrale aanpak om iemand te helpen om voor zichzelf te zorgen.

Er zijn steeds meer 65-plussers en wij worden steeds ouder, terwijl het aantal jongeren daalt. Dat legt een enorme druk op de zorg en de betaalbaarheid ervan. Daar komen de kosten van de zorginnovatie dan nog eens bij. Dat wordt een groot probleem als wij zo doorgaan.

Oud worden zonder fysieke ongemakken zit er niet in, maar oud worden betekent niet automatisch dat de levenskwaliteit vermindert. Medische gezondheid en levensplezier hebben namelijk niet veel met elkaar te maken. Wij hebben de zorg echter zo ingericht dat medische gezondheid het toegangsbewijs is voor zorgverlening en bepalend voor financiële vergoeding. Helpen wij mensen daarentegen om voor zichzelf te zorgen tijdens een doelgericht, tijdsgebonden en holistisch traject, dan heeft dat een groter effect.

De code gekraakt

Het is echter niet altijd eenvoudig mensen meester te maken over het eigen leven. Voor professionals niet en voor burgers ook niet. Met reablement als basis is meesteringsvermogen verder ontwikkeld. Inmiddels hebben wij de code gekraakt hoe burgers centraal te stellen, waarbij de dingen op hun eigen voorwaarden gebeuren. Met toenemend levensplezier, minder zorgbehoefte en minder kosten als gevolg. Ook de werktevredenheid bij professionals is toegenomen, want het werk is interessanter geworden en professionals zien direct de positieve effecten.

Reablement vergroot het levensplezier, vermindert behoefte aan zorg en kost minder. Toch staat Reablement in Nederland nog in de kinderschoenen. Een groep voorlopers laat zien dat de kanteling begonnen is

Download het programma als PDF: Minisymposium Reablement en Maak de Burger Meester, 30 november 2017