In de zin ‘maak de burger meester’ ligt alles besloten

De zin ‘Maak de Burger Meester’ is afkomstig van onze Deense collega’s en in die ene zin ligt alles besloten. De Denen kwamen er namelijk achter dat het met de gangbare werkwijze moeilijk was om kwetsbare mensen met een hulpvraag te bereiken, of zij zagen dat zij na enige tijd terugvielen. Iemand die meester is over het eigen leven en de eigen gezondheid moet daartoe in staat zijn. Dat noemen zij het ‘meesteringsvermogen’. Soms moet iemand geholpen worden om het weer te kunnen. Dat wordt ook wel reablement genoemd. Reablement impliceert ‘meesterschap’ op verschillende niveaus. Van de burger, professionals tot ‘het systeem’ eromheen.

Het woord ‘Maak’ duidt op handeling en zegt iets over de kwaliteit van de ontmoeting tussen professionals en de burger, en over de intentie om de ander te ontmoeten daar waar hij of zij is. Daarnaast verwijst het naar strategie en organisatie op nationaal niveau, maar ook op lokaal niveau.

Het betekent ook samenwerking, want als de burger centraal staat is, is het systeem volgend. Dat wil zeggen dat de verschillende professionals en sectoren samenwerken om de burger in het zadel te helpen.

Meer weten over hoe je de burger meester maakt? Neem dan gerust contact met ons op.