We bouwen aan iets moois!

Pilot Maak Nieuw-Dijk Meester

– De buurtverbinders digiDIEK volgen samen met Het Sociaal Team van de gemeente Montferland, Welcom en de praktijkverpleegkundige ouderenzorg scholing voor het Informatiepunt van Maak Nieuw-Dijk Meester. De scholing wordt gegeven door de stichting Maak de Burger Meester. De sfeer is uitstekend en we bouwen aan iets moois.

Op dinsdag 9 oktober gaan we van start met het Informatiepunt in de Meikever. Daarna zal er tijdens elke seniorenochtend iemand van het Sociaal Team en één van onze buurtverbinders van het Informatiepunt aanwezig zijn (Marianne Derksen-Polman, Ine Tempel-Bolder, Willem Wolters of Ceciel Raben-Gieling). Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan het plezierig en zolang mogelijk leven in ons dorp. (Tekst gaat verder onder afbeelding)

Iedereen ouder dan 18 jaar, die een vraag heeft op het gebied van zorg en welzijn, kan bij dit Informatiepunt terecht. Maar mensen kunnen hun talenten ook aanbieden om anderen te helpen. Bijvoorbeeld bij een keer rijden naar het ziekenhuis, een keer oefenen met het wandelen, leren of samen koken of helpen bij de tuin. De kracht van ons dorp is dat we elkaar helpen en als iemand met een beetje hulp weer zelfstandig wordt …is dat fijn meegenomen.

Inmiddels hebben we ook om tafel gezeten met het gezondheidscentrum in Didam en Menzis om te kijken hoe we de huisartsen in ons Maak Nieuw-Dijk Meester informatiepunt kunnen betrekken. De praktijkverpleegkundige ouderenzorg is alvast aangesloten bij de scholing. De toekomstige samenwerking moet nog opgezet worden maar stap voor stap. Het blijft tenslotte vrijwilligerswerk voor digiDIEK.

We gaan kijken of een praktijkverpleegkundige op locatie (in de Meikever) al veel vragen voor de huisarts kan wegvangen en meer structurele oplossingen kan bieden voor de vragen van onze inwoners. Dit in samenwerking met Sociaal Team, Welcom en digiDIEK.

Tevens is Marianne Dees (huisarts en onderzoeker vanuit Radboud Universiteit) aangesloten voor onderzoek en zij draait ook mee in de scholing. Zij is ook in contact gebracht met Denemarken.  Het is blijkbaar een uniek project in Nederland.

Maar nu moeten we het nog gaan waarmaken. Het is wel mooi om te zien dat de samenwerking tijdens de scholing al meteen start. Er worden al allerlei oplossingen gezocht voor burgervragen; dus de eerste winst is al binnen voor ons dorp.

Geschreven door Ceciel Raben-Gieling, Buurtverbinder digiDIEK