Rolling Stones en Reablement

Een specialiste in reablement voor mensen met hersenletsel verbaasde zich tijdens een Rolling Stones concert over de vitaliteit van mensen in de arena. Niet alleen de vitaliteit van de Stones zelf, maar ook van hun over het algemeen niet meer zo heel jonge publiek. Zij zag met verbazing hoe mensen met Parkinson, verlammingen en andere lichamelijke aandoeningen met rasse schreden de trap naar de hogere verdiepingen namen. Hoe ze zich omhoog trokken aan stoelen en leuningen om vervolgens met een big smile de gehele avond te zingen en dansen. Het hebben van een (chronische) ziekte en levensvreugde staan dus duidelijk los van elkaar. Daarin schuilt het geheim van reablement.

Reablement

Bij reablement worden mensen in een tijdsgebonden en doelgericht traject geholpen om voor zichzelf te zorgen, ondanks een ziekte. Daarbij staat energie, levensvreugde en het dagelijkse leven centraal. De perceptie van een zelfstandig en waardevol leven verschilt van mens tot mens. Deze persoonlijke verschillen zijn het uitgangspunt voor de professional die iemand helpt om zijn/haar doelen te bereiken.

Levensvreugde

Een ander voorbeeld is Hans van 82 jaar. Zijn vrouw is een jaar geleden overleden en zijn eigen gezondheid gaat nu ook snel achteruit. Hij heeft last van COPD en hartproblemen. Het lopen gaat moeizaam en hij heeft bij inspanning extra zuurstof nodig. Longrevalidatie verbetert weliswaar zijn conditie, maar hij heeft geen plezier in het leven. Dan komt Hans een verpleegkundige tegen die hem vraagt welke wensen hij nog heeft in zijn leven en door welke belemmeringen hij die wensen niet in vervulling kan laten gaan. Verder fysiek herstel blijkt voor Hans minder belangrijk dan het meedoen aan de maatschappij en belangrijk zijn voor anderen. Voor Hans was er geen reden ‘s morgens op te staan.

Na de ontmoeting met die verpleegkundige wordt Hans geholpen en na drieën maanden is hij volledig zelfredzaam! Hij heeft een maatje waarmee hij wekelijks wandelt, gaat 2 keer per week naar de longrevalidatie, woont in een nieuwe omgeving en helpt als vrijwilliger anderen. Hans is weer meester over zijn eigen leven!

Deze manier van werken heeft al op veel plekken geleid tot meer levensvreugde, minder zorgbehoefte en als gevolg hiervan lagere kosten.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op