Maak de Burger Meester op D’RAN Festival 8 en 9 september

D’RAN op 8 en 9 september

Reablement vergroot het levensplezier, vermindert behoefte aan zorg en kost minder. Toch staat Reablement in Nederland nog in de kinderschoenen. Een groep voorlopers laat zien dat de kanteling begonnen is

Er zijn steeds meer 65-plussers en wij worden steeds ouder, terwijl het aantal jongeren daalt. Dat legt een enorme druk op de zorg en de betaalbaarheid ervan. Daar komen de kosten van de zorginnovatie dan nog eens bij. Dat wordt een groot probleem als wij zo doorgaan.

Wij weten inmiddels dat medische gezondheid en levensplezier niet veel met elkaar te maken hebben. Wij hebben de zorg echter zo ingericht dat medische gezondheid het toegangsbewijs is voor zorgverlening en bepalend voor financiƫle vergoeding.

Reablement

Bij reablement (het weer kunnen) worden mensen geholpen om voor zichzelf te zorgen, op basis van de wensen en behoeften van de persoon zelf. Dat gebeurt in een kortdurend en doelgericht traject. Holistisch van aard en gericht op alle facetten van het leven bij jong en oud. Het vereist creativiteit en een integrale aanpak om iemand te helpen om voor zichzelf te zorgen.

De code gekraakt

In Denemarken is reablement bij wet vastgelegd, maar men merkte ook dat het niet altijd eenvoudig is mensen meester te maken over het eigen leven. Voor professionals niet en voor burgers ook niet. Met reablement als basis is meesteringsvermogen verder ontwikkeld. Inmiddels is de code gekraakt hoe burgers centraal te stellen, waarbij de dingen op hun eigen voorwaarden gebeuren. Met toenemend levensplezier, minder zorgbehoefte en minder kosten als gevolg. De werktevredenheid bij professionals is toegenomen, want het werk is interessanter geworden en professionals zien direct de positieve effecten.

Klik hier voor het programma van het Festival.