Maak de Burger Meester gaat veel verder dan alleen de zorg

Door Karin van der Velden

Het congres dat door het platform Maak de Burger Meester op 16 maart in de Reehorst in Ede werd georganiseerd, heeft bij veel van de bijna 125 aanwezigen de ogen geopend. Eigenlijk is het heel logisch om welbevinden en leefplezier centraal te stellen in de zorg. Tenslotte willen we allemaal het beste voor patiënten, cliënten en/of naasten die onze hulp nodig hebben. En wat is dan makkelijker dan vragen: “Wat kan ik voor jou doen?” Laten we daarbij meteen de vraag stellen: “Wat kun jij voor mij en de maatschappij betekenen?” Want het blijkt vooral belangrijk om mee te blijven draaien en je verbonden te voelen met de wereld om je heen.

Maak de Burger Meester betekent zorg leveren en daarbij welbevinden en leefplezier in de basis meenemen. Regie over het eigen leven van de burger betekent dat degene die de zorg levert zelf regie gedeeltelijk uit handen geeft. Zo hebben zorgverleners het vaak niet geleerd en er zijn allerlei regels die de zorgverlener daarin beperken. Maar het is juist wél waarom zorgverleners ooit voor hun vak kozen. Het omgaan met mensen! Dan moet het juist weer meer om de mens gaan en niet om de kwaal en niet om de regels en niet om de vele formulieren die moeten worden ingevuld.

Wat kan ik voor u betekenen?
Maak de Burger Meester gaat veel verder dan alleen de zorg. In het bedrijfsleven is het eigenlijk al jaren gewoon om je klant te vragen: “Wat kan ik voor u betekenen?” Trek dit door naar de zorg, het verenigingsleven, naar de wijkplatforms en naar de hele maatschappij en de wereld wordt er mooier van. En stel jezelf ook de vraag: “Wat beteken ik voor de maatschappij?”

Karin van der Velden is een betrokken burger met een eigen mening. Als eigenaar van Tekst&Co helpt zij ZZP’ers en MKB-bedrijven met communicatie en commercie. Daarnaast is zij organisatorisch actief bij MKB Montferland en Muziekvereniging De Club in Didam.