Healthy ageing is een leugen

Professor Dr. Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde aan het UMC Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, begint de ochtend met de uitspraak “Healthy ageing is een leugen, tenzij u op tijd doodgaat. Er zijn geen winnaars of verliezers als het gaat om gezondheid.” Het tekent onze samenleving dat ‘gezond blijven’ de grootste wens van de meeste mensen is, terwijl Japanners aangeven dat ze ‘tot de gemeenschap willen blijven horen’.

Op de dag dat twitter en facebook bol staan van discussies over de roklengte van vrouwelijke medewerkers van het Stadsloket Nieuw-West in Amsterdam, confronteert Joris Slaets de deelnemers aan het congres met een foto van een vrouw in een korte rok naast twee gesluierde vrouwen. “Wij vinden altijd ergens iets van! Maar zouden we niet beter aan de dames kunnen vragen vragen of ze zich prettig voelen in het jurkje dat ze dragen?”

Door vragen te laten beantwoorden als “Wie ben ik, wat heb ik nodig, waar word ik blij van en wie zijn belangrijk voor mij?” hoor je wat bijdraagt aan het welzijn van mensen die zorg nodig hebben. Onze zorg is nu vooral gericht op het verminderen van narigheid, maar zou gericht moeten zijn op positief welbevinden dat voortkomt uit sociale interactie, een prettige woonomgeving en vrijheid.”

De film Les Intouchables geeft ons een voorbeeld, waarvan we kunnen leren. De verlamde aristocraat Philippe kan de duurste zorg betalen, maar wordt pas weer gelukkig als Driss, een bandiet uit Parijs, hem als mens ziet en niet als zieke man. “De relatie van mens tot mens blijft het meest belangrijk, daarom moeten we ervoor waken dat goed bedoelde interventies de persoonlijke ruimte niet kleiner maken.”

Door Karin van der Velden

joris

Bekijk de presentatie van Joris P.J. Slaets