‘Gelukswiel’ zo noemt hartpatient ‘Coordinatiemodel met de burger Centraal’

Het leven is anders geworden

“Als je geraakt wordt door een hartinfarct, wil je zo snel mogelijk weg uit het ziekenhuis en naar huis naar het ‘normale leven’. Het probleem is alleen dat het normale leven niet meer normaal is en je denkt daarom dat het leven voorbij is”

Gelukswiel

“Door het gesprekswiel zag ik ineens dat het leven nog veel te bieden heeft. Dat het waarde heeft, ondanks ziekte. Het gesprekswiel is voor mij daarom het gelukswiel geworden”

“Als je focust op ziekte, dan krijg je ziekte”

Susanne Terkelsen, leider van het Esbjerg gezondheidscenter, geeft aan dat het vaak zo gaat dat patiënten afhankelijk van een diagnose een rehabilitatietraject aangeboden krijgen. De diagnose is het ‘toelatingsbewijs’ en biedt elke patiënt hetzelfde aanbod. Na een half jaar blijken de meest kwetsbare mensen echter uit te vallen en ervaren zij bovendien geen hoge levenskwaliteit. Om dit te verbeteren, is het coördinatiemodel ontwikkeld. Het gaat hier om een individuele aanpak in plaats van standaardoplossingen of -protocollen. “Wij ontmoeten de burger/patiënt op ooghoogte, zonder professionele kokerblik. Daar waar hij/zij nu is en met dat wat van betekenis is in iemands leven – waar hij/zij energie van krijgt.

Het is als een cadeaumaand als je gebruik maakt van de kracht die iemand al heeft. Als je focust op ziekte, dan krijg je ziekte. Als je focust op levenskwaliteit en levensplezier dan is dat wat je krijgt. Dat wat de burger/patiënt een gevoel geeft dat hij/zij een fijn leven heeft. Als je dat als professional kunt bereiken, ben je goed op weg”, aldus Susanne Terkelsen.

De goede resultaten in Esbjerg hebben geleid tot nationale en internationale samenwerking en kennisdeling. In onderstaande film van de Deense hartstichting wordt de samenwerking met Nederland en de Stichting Maak de Burger Meester genoemd.

https://www.youtube.com/watch?v=s7bLUn7vSeY

Download artikel als PDF bestand