Droom je dromen niet te klein

In haar geboorteland Denemarken maakte Drs. Kirsten Tinneveld Madsen voor het eerst kennis met alledaagse rehabilitatie. Een pilot in Fredericia liet zien dat ouderen zich hierdoor gezonder voelden en meer leefplezier hadden. Functieverbetering leidde tot een verminderde zorgbehoefte en daardoor kostenbesparingen. Ook in andere landen bleek dit kortdurende interventietraject succesvol. “Dat inspireerde mij om te onderzoeken of rehabilitatie ook in Nederland een geschikte aanpak voor 65-plussers in de thuiszorg is”, vertelt Kirsten.

Voor haar onderzoek hield Kirsten focusgroep-interviews met 65-plussers, zorgprofessionals en beleidsmakers. De doelgroepen bleken het met elkaar eens te zijn over de eigen rol van 65-plussers. “Wij bepalen wat goed voor u is” horen 65-plussers, terwijl zorgverleners zeggen “Mensen zijn over het algemeen te passief, laten het over zich heen komen, maar dat hebben we ook zelf in de hand gewerkt”.

Met als motto “Droom je dromen niet te klein” wil Kirsten Tinneveld Madsen mensen inspireren om te kijken naar een andere aanpak van zorg. Samen met Herman van Bussel nam zij het initiatief om het platform “Maak de Burger Meester” op te richten. Een kennisplatform waar burgers, zorgprofessionals en beleidsmakers hun kennis kunnen delen, inspiratie kunnen halen en vragen kunnen stellen.

Door Karin van der Velden

Bekijk de presentatie van Kirsten Tinneveld Madsen