Esbjerg Age-Friendly City en Gezondheidszorg van de Toekomst

Gemeente Esbjerg is door de WHO uitgeroepen tot Age-friendly City. De eerste Deense stad/community die deze benoeming draagt.

Daarvoor zijn meerdere redenen, bijvoorbeeld de interventies om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren en om de eenzaamheid te verminderen. Daarbij hoort ook 5.000 ‘dementie-vrienden’ verdeeld over de gehele gemeente (120.000 inwoners), hieronder scholen, winkeliers, bedrijven enz.

Door de goede resultaten in Esbjerg heeft de Deense ‘Ouderen Minister’ €55 miljoen (400 miljoen Deense Kronen) gereserveerd voor dergelijke interventie over het gehele land.

Ook hun verpleegkundige klinieken, technologische oplossingen en het Acuutteam enz. dienen als voorbeeld. Binnen een maand worden de eerste wetenschappelijk resultaten bovendien verwacht van het onderzoek naar de effecten van de vergaande samenwerking tussen de eerste – en tweedelijnszorg.

De visie van de Gemeente Esbjerg op de ‘Gezondheidszorg van de toekomst’ trekt veel aandacht uit de gehele wereld. Fijn dat wij ook vanuit Nederland meedenken en meedoen hierin.

WHO Age-Friendly cities